
Når du søger hjælp til psykiske udfordringer, kan det være svært at finde ud af, hvem du skal gå til. Skal man vælge en psykolog eller en psykoterapeut? Selvom de to professioner har nogle ligheder, er der også væsentlige forskelle, som kan være afgørende for dit valg. Her gennemgår jeg de vigtigste forskelle mellem en psykolog og en psykoterapeut, så du kan træffe det bedste valg for dig.
Uddannelsesmæssige forskelle
En af de største forskelle mellem en psykolog og en psykoterapeut ligger i uddannelsesbaggrunden:
En psykolog har en universitetsuddannelse i psykologi, hvilket betyder, at han eller hun har en akademisk baggrund i psykologiens teori, forskning og diagnostik. Psykologer kan arbejde med terapi, men de kan også have andre roller, såsom forskning, testning og udredning af psykiske lidelser. Nogle psykologer har også en uddannelse som psykoterapeut.
Psykoterapeuter har typisk en anden faglig baggrund, hvorefter de har taget en 4-årig psykoterapeutuddannelse, som er praksisorienteret og fokuserer på terapeutiske metoder og samtaleteknikker. Psykoterapeuter har været igennem en omfattende egenterapi og er specialiserede i at hjælpe mennesker gennem samtaleterapi, men vi diagnosticerer ikke psykiske lidelser.
Behandlingsmetoder
Både psykologer og psykoterapeuter arbejder med samtaleterapi, men der kan være forskelle i deres tilgang:
Psykologer anvender ofte evidensbaserede metoder som kognitiv adfærdsterapi (KAT), metakognitiv terapi (MCT) eller ACT (Acceptance and Commitment Therapy). De kan også udføre psykologiske tests og diagnostiske vurderinger.
Psykoterapeuter kan have forskellige terapeutiske retninger, såsom gestaltterapi, kropsterapi, eksistentiel terapi eller psykoanalytisk terapi. Deres fokus ligger ofte på personlig udvikling, relationer og følelsesmæssige mønstre.
Autorisation og tilsyn
Psykologer er autoriseret af Psykolognævnet under Socialministeriet. Det betyder, at de skal overholde bestemte etiske og faglige standarder, og de kan få autorisation og specialistgodkendelse.
Psykoterapeuter er ikke en beskyttet titel i Danmark. Det betyder, at hvem som helst i princippet kan kalde sig psykoterapeut. Derfor kan du vælge en psykoterapeut, der er godkendt af Dansk Psykoterapeutforening (MPF), som stiller krav til uddannelse og supervision.
Hvem skal du vælge?
Valget mellem en psykolog og en psykoterapeut afhænger af din situation:
Hvis du har brug for en diagnose eller skal have tilskud fra sygesikringen, er det bedst at vælge en autoriseret psykolog. Hvis du har en psykisk lidelse, som kræver specialiseret behandling, bør du søge en psykolog med erfaring inden for det pågældende område.
Hvis du ønsker at arbejde med personlig udvikling, relationer eller følelsesmæssige blokeringer, så kan en psykoterapeut være et godt valg.
Relationen er afgørende
Både psykologer og psykoterapeuter kan hjælpe mennesker med mentale og følelsesmæssige udfordringer. Vi ved, at en afgørende faktor for et succesfuldt forløb er at finde et menneske, du føler dig tryg ved, og som naturligvis har en faglig baggrund til at hjælpe dig. Du er altid velkommen til at ringe til mig på 31724696 for at høre mere om mig og den måde, jeg arbejder på.